A védőnői hálózat az átalakítást követően országosan, egységes rendszerként folytatja tevékenységét.  Az új rendszerben a területi védőnők országosan összehangolt szakmai irányítás alatt nyújtanak ellátást, ezáltal a korábbinál is eredményesebben, az egyéni igényeknek is megfelelő, magas színvonalú szolgáltatások biztosíthatók. A Vármegyei Védőnői Szolgálat Budapest IV. V. VI. XIII. XIV. XV. XVI. kerületében illetve a Dunakeszi, Szobi és Váci járásban látja el tevékenységét, összesen 83 védőnői telephelyen.

Vármegyei Védőnői Szolgálat vezetője: Bánhidi Ildikó - megyei kollegiális mentor védőnő  (illetékességi terület: Budapest V. VI. XIII. kerület és Dunakeszi Járás)

Munkatársai:
• Máté Tünde-megyei kollegiális mentor védőnő: (illetékességi terület: Aszód- Gödöllő-Szobi járás)
• Göndöcsné Pénzely Zsuzsanna - városi kollegiális mentor védőnő: (illetékességi terület: Budapest XIV. és XVI. kerület) 
• Juhászné Deák Ildikó - városi kollegiális mentor védőnő: (illetékességi terület: Budapest, IV. és XV. kerület)

Elérhetőségek:

Név Email Telefonszám
Bánhidi Ildikó banhidi.ildiko@epc-honvedkorhaz.hu 0620/4669009
Máté Tünde mate.tunde@epc-honvedkorhaz.hu 0630/5081667
Göndöcsné Pénzely Zsuzsanna penzely.zsuzsanna@epc-honvedkorhaz.hu 0630/5204217
Juhászné Deák Ildikó deak.ildiko@epc-honvedkorhaz.hu 0630/5204769

A területi védőnők a családok egészségének megőrzésére, segítésére irányuló preventív feladataikat meghatározott földrajzi területen (védőnői körzetben) végzik, a megelőző ellátásban betöltött szerepük az alapellátás rendkívül fontos része. A családoknak alanyi jogon jár a szolgáltatás.

Területi védőnőjét az alábbi linken találja meg: https://www.antsz.hu/AntszDistricts/HealthCareVisitorSearch.action?clientid=antsz

A területi védőnői ellátás általánosságban a várandóság idején, majd a gyermek születését követően az iskoláskor kezdetéig tart. A területileg illetékes védőnő és a gondozott között a kapcsolatfelvételre általában az első várandóság idején kerül sor. Ez a lak/tartózkodási hely szerint illetékes védőnői tanácsadóban történik. Az anamnézis felvétele után a kismama megkapja „várandós kiskönyvét”, ezzel kezdetét veszi a védőnői gondozás. A gondozás minden esetben egyéni, személyre szabott, kölcsönös együttműködésen alapuló terv szerint történik. Később a védőnő a családot, közösen egyeztetett rendszerességgel otthonában keresi fel. Ebben az időszakban segítséget nyújt a helyes életmód kialakításában, a gyermek fogadására, szülésre, szoptatására való felkészülésben.

A baba születése után figyelemmel kíséri a gyermek testi - értelmi - érzelmi fejlődését, tanácsot ad az életkornak megfelelő gondozásról, táplálásról, tájékoztat a védőoltások fontosságáról. A védőnői tanácsadáson elvégzi az életkorhoz kötött kötelező védőnői szűrővizsgálatokat (1-2-3-4-6-9-12-(15)-18 hónapos kor, 2-(2,5)-3-4-5-6 éves (7 éves ha nem kezdte meg általános iskolai tanulmányait) korig évente). A védőnők szociális tevékenységet is folytatnak. Kiszűrik, figyelemmel kísérik a szociálisan veszélyeztetetteket, s próbálnak segíteni a nehéz helyzetbe került családoknak.

Javasoljuk, az érintettek keressék a kapcsolatot védőnőjükkel.