Osztályvezető - Dr. Orosz Ferenc orvos alezredes, centrumvezető főorvos
Vezető ápoló -
Tóth Zoltánné

A központi telefonszám: 06–1-465–1800;
Ambulancia: 72-004 mellék
Fektető: 72-020 mellék.
Orvosaink telefonszámát nem adjuk ki!

Megközelíthetőség a Róbert Károly körút felől lehetséges.


Információk

Az ellátás menete
1.    Betegfelvétel
2.    Betegosztályozás (triage)
3.    Orvosi vizsgálat, terápia indítás (szükség esetén)
4.    Kiegészítő vizsgálatok (laboratórium, képalkotó diagnosztika, konzílium)
5.    Leletek összegzése, terápiás út meghatározása
6.    Megfigyelés (szükség esetén)
7.    Dokumentáció (ambuláns lap, zárójelentés)
8.    Osztályos elhelyezés, elbocsátás, hazaszállítás

Betegfelvétel
A betegfelvétel során a beteg adatai bekerülnek a számítógépes rendszerünkbe. Betegfelvételhez szükséges dokumentumok, amelyet kérünk előkészíteni:
•    személyi igazolvány
•    TAJ kártya
•    lakcím kártya
•    igényjogosultságot igazoló dokumentum

Igényjogosultság igazolása
Az igényjogosultság igazolása az ellátás előtt, sürgősségi ellátás után haladéktalanul szükséges!
Saját jogú igényjogosult igényjogosultságát az alábbi okmányokkal igazolja:
•    a szolgálati igazolvánnyal,
•    közalkalmazotti, köztisztviselői, kormánytisztviselői igazolványával (ennek hiányában munkáltatói igazolással),
•    a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok állományának tagja a részére rendszeresített igazolvánnyal,
•    a hallgatói állomány és a tanulói állomány diákigazolvánnyal,
•    a nyugdíjas és a szolgálati járandóságban részesülő a nyugdíjas szolgálati igazolványával,
•    a vasutas igényjogosult a vasúti arcképes menetkedvezményi igazolványával vagy munkáltatói igazolással,
•    a korábban honvédelmi, rendvédelmi vagy vasutas szervnél közalkalmazotti vagy köztisztviselői jogviszonyban álló nyugdíjas a volt munkáltató igazolásával
•    és minden esetben a TAJ kártyájával.
Az önkéntes védelmi tartalékos és az önkéntes műveleti tartalékos személy igényjogosultságát az MH központi adatfeldolgozó szerve által kiállított igazolással és a TAJ okmányával igazolhatja. A hozzátartozói jogon alapuló igényjogosultság a hozzátartozójának munkáltatója által kérelemre kiállított, a beteg nevére szóló, érvényességi időn belüli igazolással és a TAJ számot igazoló okmánnyal igazolható.

Betegosztályozás - TRIAGE
Az ellátás nem érkezési sorrendben történik!
Osztályunkon a betegellátás sorrendjét a veszélyeztetettség határozza meg. A sürgősség mértéke, egy nemzetközi és hazai standardokon alapuló, elsődleges ápolói vizsgálat (triage) eredményei alapján kerül megállapításra. A várakozási időt a triage kategória, a szabad ellátói kapacitás, a teljes betegszám illetve a leletekre való várakozási idő határozza meg.
Szíves türelmét kérjük!
•    A beteg besorolást követően lehet, hogy arra kérik Önt, hogy várakozzon a váróban, amíg a részletes vizsgálatra sor kerül. A várakozási idő az aktuális betegforgalomtól, az osztályon lévő súlyosabb triage kategóriájú betegek számától, valamint a szabad ellátók számától függ. Alacsony triage kategóriájú besorolás esetén a szükséges várakozás órákat is igénybe vehet.
•    Amennyiben ez idő alatt állapota rosszabbodik, haladéktalanul tájékoztassa az ápoló személyzetet.
•    Ha a várakozás közben úgy dönt, hogy nem kíván tovább maradni és nem akarja igénybe venni az ellátást, jelezze kollégáinknak. Ez esetben javasolt a legközelebbi munkanapon háziorvosának felkeresése.

Részletes vizsgálat
•    A részletes vizsgálatra hívás a hangosbemondón keresztül történik. Amennyiben járóképes, jelentkezzen a pultnál! Ha nem, akkor a hozzátartozója tegyen így! Ha egyedül érkezik, hangosan, kezét emelve jelentkezzen!
•    A részletes vizsgálat során az orvosa újraértékeli az állapotát, kérdéseket tesz fel a jelenlegi panaszaival és korábbi betegségeivel kapcsolatban illetve megvizsgálja. Ha szükségesnek tartja, további eszközös vizsgálatokat (laboratórium, képalkotó diagnosztika) vagy konzíliumot kérhet, valamint szükség esetén gyógyszeres és infúziós kezelést rendelhet el.
•    A kiegészítő vizsgálatokról nem Ön, vagy az Önt beutaló orvos, hanem az Önt ellátó sürgősségi orvos dönt az aktuális sürgősségi szükségletnek megfelelően.
•    A laboratóriumi vizsgálathoz szükséges mintavétel helyben, a vizsgálóban történik.
•    Képalkotó vizsgálatra – ha állapota megengedi – elmehet egyedül vagy kísérőével, egyébként betegszállító kollégáink szállítják el. Ez esetben a kapott vizsgálatkérő lapot tartsa jól látható helyen.
•    A laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok eredményeinek kiértékelése sürgősségi sorrendben történik.
•    Amennyiben az Ön ellátásába konzulenst is be kell vonni, vagy meghatározott időn belül (3–6 óra) kontroll vizsgálatot is kell végezni, úgy az tovább nyújthatja a teljes ellátási időt (bizonyos esetekben akár 6–12 órát is igénybe vehet).

Megfigyelés
•    Panaszainak, vizsgálati eredményeinek függvényében kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a végleges betegút meghatározás előtt megfigyelést rendel el.
•    Ebben az esetben Önt az osztályunk Fektető részlegén helyezzük el, ahol a megfigyelésen túl további diagnosztika illetve kezelés történhet.
•    Hozzátartozója, látogatója a Fektető részlegen csak akkor tartózkodhat Ön mellett, ha ezzel a betegellátást, más betegek komfortját nem zavarja.
•    Egyéb esetekben az előtérben kell, akár hosszabb időn keresztül is várakozni. Amint lehetséges, az ápoló személyzet hozzátartozóját beengedi Önhöz.
•    Osztályunk Fektető részlegén az ügyeletes orvos egyszerre több, akár súlyos állapotú beteg ellátását végzi, illetve koordinálja. Ebből adódóan előfordulhat, hogy a személyes felvilágosítást csak hosszabb várakozás után tud adni, melyért szíves megértését kérjük!
•    Ilyen esetben elsődleges tájékoztatást kérhet az ambulancián dolgozó, Önt vagy Hozzátartozóját elsőként ellátó orvostól.

Kórházi osztályos felvétel
•    Sürgősségi osztályról csak abban az esetben áll módunkban Önt vagy Hozzátartozóját fekvőbeteg osztályra helyezni, ha az szakmailag indokolt és sürgősséggel szükséges.
•    Ha a vizsgálat alapján a beteg állapota további kórházi kezelést, illetve kivizsgálást igényel, akkor a lakcíme, vagy az igényjogosultság alapján kórházunk vagy másik gyógyintézet megfelelő osztályára irányítjuk.
•    A más fekvőbeteg gyógyintézetbe történő átszállítást az Országos Mentőszolgálat végzi. A szállítás időpontja a sürgősség, a távolság, illetve a rendelkezésre álló szabad szállítói kapacitás függvénye.

Elbocsátás
•    Osztályunkról történő távozás előtt minden esetben egy orvosi összefoglalót ambuláns lapot, vagy zárójelentést fog kapni. Ebben részletezzük az elvégzett vizsgálatok eredményeit, konzíliumokat, illetve ez tartalmazza a további orvosi javaslatot és teendőket.
•    Amennyiben kezelésünk hatására panaszai megszűntek és sürgős kórházi ellátást igénylő állapot nem áll fenn, otthonába bocsátjuk. A kapott dokumentummal keresse fel háziorvosát!
•    Leleteink alapján járóbetegként további kivizsgálást javasolhatunk, melyre Háziorvosától kap beutalót.

Hazajutás/Hazaszállítás
•    Járóképes betegeink hazajutásához igény esetén taxi rendelésében az ambulancia várójában szolgálatot teljesítő vagyonőrtől kérhet segítséget.
•    A nem járóképes, de további ellátást nem igénylő betegeink hazaszállításáról ingyenesen – kb. 6 órán belül – a társadalombiztosító által finanszírozott betegszállító gondoskodik, azonban terheltségüktől függően ez az időtartam növekedhet.
•    Amennyiben ezt az időtartamot nem kívánja kivárni, önköltséges, nem NEAK finanszírozott betegszállító szolgáltatók 1 órán belül rendelkezésére állnak. Megrendelésében kérje az adminisztrátoraink segítségét!


Tudnivalók betegek számára

Sürgősségi Centrum - sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotok és betegségek

1. Életet veszélyeztető, vagy maradandó egészségkárosodás veszélyével járó (külső vagy belső) vérzés
2. Átmeneti keringés- és/vagy légzésleállással járó állapotok (Pl. embolia, AdamsStokes-Morgagni szindróma., syncope, fulladások, életet veszélyeztető ritmuszavarok, klinikai halál állapota)
3. Életveszélyes endokrin- és anyagcsere állapotok, a folyadék- és ion- háztartás életveszélyes zavarai
4. Központi idegrendszeri kompresszió veszélyével járó kórképek (Pl. agyödéma, fejfájás, szédülés, tumor, gyulladás, fejlődési rendellenesség, trauma)
5. Eszméletlen állapotok
6. Status epilepticus és tüneti görcsrohamok
7. Hirtelen fellépő látászavar, látásvesztés, „vörös szem”, szemsérülés
8. Szepszis
9. Magas halálozású, vagy súlyos szövődmények kialakulásának veszélyével járó hirtelen fellépő, vagy progrediáló, nem-sebészeti betegségek és érkatasztrófák ellátása
10. Szülés, koraszülés, lepényleválás, súlyos terhességi toxémia, eclampsia újszülött ellátása, akut nőgyógyászati vérzés
11. Sokk megelőző és sokkos állapotok, életveszélyes allergiás és anaphylaxiás állapotok, szisztémás és poliszisztémás autoimmun betegségek krízis-állapotai
12. Az immunrendszer fokozott, vagy kóros működésén, illetve a csontvelői vérsejtképzés elégtelenségén alapuló heveny vérsejthiány-állapot
13. Veleszületett, vagy szerzett véralvadási zavar alapján létrejövő heveny életveszély
14. Akut légzési elégtelenség, légút szűkület (Pl. gégeödéma, asthmás roham, idegentest, fulladás)
15. Mérgezések
16. Akut hasi katasztrófák és azok képében jelentkező, nagy fájdalommal, görcsökkel járó kórképek (Pl. bélelzáródás, appendicitis, perforatio, méhen kívüli terhesség, petefészek ciszta megrepedése, tuboovarialis tályog, kocsánycsavarodott cysta, kizárt sérv, epegörcs, vesegörcs, vérvizelés)
17. Égés-fagyás (III.-IV. fokú és nagy kiterjedésű I-II. fokú, és/vagy az életminőség szempontjából különösen veszélyeztetett testtájat vagy a légutakat érintő)
18. Elsődleges sebellátás
19. Testüregek (koponya, mellkas, has) és parenchymás szervek (szív, tüdő, lép, máj, vese) sérülése
20. Compartement szindrómák
21. Nyílt törések és decollement sérülések
22. Amputációk (replantációs lehetőségekkel vagy azok nélkül)
23. Súlyos medencegyűrű törések
24. Politraumatizáció, többszörös sérülések
25. Búvárbalesetek, magassági betegség, keszonbetegség, barotrauma
26. Áramütés, elektrotrauma
27. Hő- és hidegártalom, kihűlés, hypothermia, hyperthermia, napszúrás, hőguta
28. Súlyos akut sugárártalom és sugárbetegség
29. Öngyilkossági kísérlet és szándék, mentális állapottal összefüggő közvetlen veszélyeztető állapot
30. Heveny pszichés zavarok, pszichózisok
31. Infektológiai kórképek, melyek önmagukban vagy szövődményeik révén az életet veszélyeztető állapotot idéznek elő


Tudnivalók látogatók számára

Gyakran Feltett Kérdések

Hol található a toalett?
Ha szemben áll a pulttal, balra, a fal túloldalán találja.

Mikor ehetek?
Mivel egyes vizsgálatok elvégzését késlelteti, vagy eredményét befolyásolja a telt gyomor, ezért erről mindig kérdezze meg az ápoló személyzetet, vagy az Önt kezelő orvost.

Biztosítanak-e étkezést?
Mivel sürgősségi centrumunkban járóbeteg ellátást végzünk, nem áll módunkban étkezést biztosítani betegeinknek. Ez csak a fekvőbeteg osztályokon lehetséges. A váróterem sarkában, a nagy képernyő alatt található egy vízadagoló, a várakozási idő alatt amennyiben nem kapott ellenkező utasítást, bátran fogyasszon vizet.

Hol tudok ételt/ italt vásárolni?
A váróterem előtt szendvics, kávé és ital automatát is találhat. A büfénket a piros vonal végén a lépcső bal oldalán találja. Kérjük, ha elhagyja a váró területét, ezt mindenképpen jelezze az ápoló személyzetnek!

Bevehetem a saját gyógyszerem?
Kérem amíg ambulanciánkon van, minden gyógyszer bevétele előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy az ápoló személyzettel.

Ha a táblán a 10. a számom akkor tizedikként fognak behívni?
A betegvizsgálat sorrendjét nem befolyásolja a táblán látható sorszám. A táblán lévő információk az osztályunk dolgozóinak szólnak, a sorszámok és az alattuk lévő mappák célja a dokumentáció elkeveredésének megelőzése.

Hol találom a röntgent/CT-t/ultrahangot?
Ha szemben áll a pulttal, jobb oldalon, a földön látni fog egy kék vonalat. Azon haladjon végig és a kapott kérőlapot adja le a Radiológiai pultnál. Amikor elkészül a vizsgálat, kérem jöjjön vissza a váróterembe. A vizsgálat elkészülte után, egy radiológus leletezi a felvételt, majd az elkészült leletet a számítógépes rendszerünkben fogjuk látni. A leletezési idő betegforgalomtól, sürgősségtől függően akár egy-két óra is lehet.

Hol van a Megfigyelő / Fektető részleg?
Ha a pulttal szemben áll, jobbra a földön látni fog egy sárga vonalat. Ennek a végén találja. Itt kérem foglaljon helyet, az ápoló személyzet jelzi, mikor mehet be a hozzátartozóját látogatni.

Velem lehetnek a hozzátartozóim?
Hozzátartozók, vagy ismerősök jelenléte megkönnyíti osztályunkon való tartózkodását, ezért támogatjuk jelenlétüket. A zsúfoltság elkerülése céljából, egyidejűleg egy látogatónál többen ne tartózkodjanak az osztályon. (A megfigyelő helységünkben csak egy.) A hozzátartozókat bizonyos beavatkozások alatt felkérjük, hogy a folyosón várakozzanak. Egészségügyi okokból, lehetőség szerint gyermekek ne tartózkodjanak ambulanciánkon. Ha ez nem megoldható, velük az előtérben található étel – ital automatáknál várakozzanak (ott is található hangszóró)!

Milyen telefonszámon érdeklődhetek a hozzátartozóm felől?
Telefonon tájékoztatást csak akkor adhatunk, ha a beteg erre külön felkér minket. Egyéb esetben – az egészségügyi törvény vonatkozó rendelkezésének megfelelően – a beteg adatainak megadását követően csak azt tudjuk elmondani, hogy jelenleg melyik osztályon találja.
A központi telefonszám: 06–1/465–1800;
Ambulancia: 72-004 mellék
Fektető: 72-020 mellék.
Orvosaink telefonszámát nem adjuk ki!

Mi a Wifi jelszó?
Osztályunkon nincs a betegek és hozzátartozóik számára használható internet elérhetőség. Sajnálatosan az épületben a mobil szolgáltatás is gyakran akadozik, némelyik szolgáltató esetén csak az udvaron érik el a mobilinternetet.

Miért nem maradhatok további ellátásra a Honvédkórházban?
Amennyiben további kórházi kezelésre van szüksége, annak a helyét lakcíme és igényjogosultsága határozza meg, nem pedig az Önt ellátó orvos döntésén alapszik. További információt az ANTSZ internetes oldalán talál: ANTSZ -> Egészségügyi szolgáltatások -> Ellátási területek -> Fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettsége.


Látogatási idő

A Sürgősségi Centrum 24 órás, folyamatos ellátási rendszerben működik.


Alapítvány

A Sürgősségi Osztályunk Fejlesztéséért Alapítvány az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Sürgősségi Centrumának támogatását célozza meg. Küldetése meghaladja a puszta pénzbeli segítségnyújtást; célja, hogy a sürgősségi centrumot erőforrásokkal, képzéssel és a betegeink számára kézzelfogható fejlesztésekkel erősítse meg, biztosítva, hogy a centrum, a vele szemben támasztott kihívásoknak az év minden napján kiválóan megfeleljen. 

A Sürgősségi Centrumban havonta átlagosan 5500 beteget látunk el. Betegeinket a legkülönfélébb sérülésekkel, belgyógyászati, sebészeti, kardiológiai panaszokkal szállítják hozzánk a Mentőszolgálat bajtársai, vagy személyesen keresik fel osztályunkat, esetleg más intézményből irányítják hozzánk. A Fővárosban egyedüli felnőtt égési centrumként  az ország bármely pontjáról fogadjuk az égett betegeket. 

Alapítványunkat az osztály dolgozói alapították két évvel ezelőtt, a kuratóriumi tagok az osztályon évek óta aktív munkát végző 3 szakorvosunk.

Tisztelettel kérjük, amennyiben lehetőségük engedi, támogassák osztályunkat!

Az alapítvány neve: Sürgősségi Osztályunk Fejlesztéséért Alapítvány

Számlaszámunk:10409015-50526974-56691010