Az Alvás Világnapját minden év március harmadik péntekén ünnepli meg a világ, azért, mert ekkor az éjszaka és a nappal egyformán hosszú. Ez egyfajta „jelzés” a természettől, arra vonatkozóan, hogy mennyire fontos az alvás és az ébrenlét egyensúlya, és mennyire kiegészíti egymást, hiszen egy jó nap, egy kellemes alvással töltött éjszaka után következik. Az alvás folyamatossága, annak időzítése és mennyisége rendkívül fontos az életünkben, meghatározza a nappali képességeinket, munkavégző képességünket, és gyakorlatilag meghatározza a várható élettartamunkat is.

A világnap üzenete, hogy tiszteljük az alvást, szeressük az ágyunkat, és igyekezzünk megteremteni azt a környezetet, ami a számunka a pihentető alváshoz leginkább szükséges. Teremtsük sötétet, csöndet, ne együk túl magunkat lefekvés előtt, és próbáljuk meg általában megteremteni a rendszerességet az alvásban.

Különösen fontos ez kollégáink számára, akik több műszakos munkarendben dolgoznak. Ezek a munkakörök óriási áldozatot követelnek tőlük, hiszen egészen máskor kell aludniuk és ébren lenniük, mint, amit a belső órájuk diktálna. A mai alkalommal előttük is szeretnénk tisztelegni, hiszen nekik hatványozottan meg kell küzdeniük a nappali aluszékonysággal, az éjjeli munka okozta stresszel, valamint ezek következményeivel.