Az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, életfontosságú ellenanyag és alkotóelem található, így ez a legideálisabb táplálék a kisbabák számára. A benne lévő összetevőknek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg is biztosítja a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődést, amely a kisbabák első életévében a leggyorsabb, összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik, még a szoptatás során is: először hígabb, könnyebben szívható, majd sűrűbbé válik. Így biztosak lehetünk abban, hogy kisbabánk minden életszakaszban a számára szükséges táplálékot kapja.

Hogyan védi az anyatej az újszülötteket?

  • Csökkenti az újszülöttkori sárgaság esélyét.
  • A benne található ellenanyagoknak köszönhetően erősödik a gyermek immunrendszere.
  • Ellenállóvá válik a gyermek a betegségekkel szemben.
  • Védelmet nyújt az allergiás megbetegedések kialakulása ellen.
  • A gyermek mindig megkapja a számára szükséges mennyiségű folyadékot és minőségű táplálékot.
  • A szoptatás nemcsak a testi táplálékigényt elégíti ki, hanem a lelki egészséghez, a pszichés fejlődéshez is hozzájárul.

A szoptatás azonban nemcsak a gyermekekre, de az édesanyákra is jótékony hatással van. Segít például a szülés utáni felépülésben, illetve hozzájárul az eredeti testsúly minél korábban történő visszanyeréséhez. Csökkenti az anyukák daganatos megbetegedéseinek - mint például petefészekrák vagy emlőrák - kialakulásának kockázatát, valamint a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét is.

Az ÉPC-Honvédkórház is csatlakozik az Anyatejes Világnap megünnepléséhez. A Védőnői Osztály szervezésében, Bánhidi Ildikó és Máté Tünde mentorok koordinálásával egyszerre több helyszínen zajlanak majd az események, melyek időpontja 2024. szeptember 13-a, 9:00-12:00 óráig. Az ÉPC-Honvédkórházhoz tartozó 72 település, illetve a budapesti kerületek védőnői már elkezdték a szervezési munkálatokat az önkormányzatok bevonásával.

A Védőnői Osztály bízik ennek az egyedülálló kezdeményezésnek a sikerében, és azon lesznek, hogy következő években is lehetőségük legyen megszervezni!